2010/03/08

Trädgårdsmässa 2010 Malmö






Jag var på trädgårdsmässan i Malmö i helgen. Vill ni läsa lite mer utförligt om detta besök min andra blogg http://skogstorpet.tradgardsblogg.se/

En kort sammanfattning kan vara att det var svårt att se några direkta trender hur trädgårdsåret kommer att se ut 2010 när det gäller utformning och design från mässan. Det var för få montrar med den inriktningen och dom som fanns hade inte så mycket gemensamt förutom då att det inte fanns något gemensamt. Mässans vinnare när det gäller utformning och växtval för montern blev i alla fall "Flyinge Plantshop".





Deras monter var genomarbetad och vacker med en fin mix av strukturer och växtval och som jag upplevde gjorde att deras monter var den mest välbesökta och skapade nog många nya kunder i framtiden. Snyggt och påkostat men det lönar sig.


Bilder från Flyinge Plantshops monter.

2010/03/03

Mästarrabatten 2010







GRO Plantskolor står varje år bakom en mästarrabatt. GRO är svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna näringens riksorganisation. Nu har man också stöd av International Flower Bulb Center i Holland.

Syftet är att inspirera till nya sätt att komponera rabatter med växter som är lätta att odla och lyfta fram dess lite extra under året.

Här kan ni ladda ner årets mästarrabatt som PDF "Helenas hörna" av Helena Åhlund


Helena Åhlund


Följande text om årets rabatt är hämtad i sin helhet från http://www.mastarrabatten.se/:


"Det är en välstämd symfoni av färger och former. Här samspelar bladverk i skimrande vinrött, grönt, gyllenbrunt och vitbrokigt. Gräsets långa, smala bladprofil lyfts fram av andra växters rundade, flikiga och sammansatta bladformer. Och vice versa, i ett möte som alla vinner på.

Från tidig vår till sen höst finns det alltid något som blommar i rabatten. Blommorna går genomgående i vitt, rosa och violett, färger som stämmer väl överens med rabattens alla stiliga bladverk. Först ut är lökväxterna: fylld snödroppe, vit pärlhyacint och tre sorters tulpaner. Sen blommar klematis, liten pärlrönn, fläder och aklejor. De följs av en hel rad perenner under sommaren, tills blomningssäsongen avslutas med höstanemon och höstsilverax.

– Jag vill att blommorna ska få växa lite fritt och att planteringen blir tät och frodig, säger Helena Åhlund. Allt behöver inte stå i givakt, charmen är när växterna väver in sig i varandras bladverk och skapar vackra kontraster.

På vintern upprätthåller buskarna och det lilla trädet liv och struktur. Pärlrönnens vita frukter hänger ofta kvar på sina röda fruktstjälkar till långt in på vintern. Den vitbrokiga benveden är städsegrön och lika fin året om, men det fräscha bladverket är förstås särskilt värdefullt vintertid.

Helena har anlagt sin rabatt i ett hörn utmed ett två meter högt, gråmålat träplank med spaljésektioner för klematisarna. Det ger en fin bakgrund, lä och stöd för växterna. Men självklart kan rabattförslaget lika gärna användas mot andra typer av väggar och lika gärna göras rundat, svängt eller rakt.

Helenas hörna är en rabatt för halvskuggigt läge och fuktighetshållande, väldränerad jord.







Bild från http://www.mästarrabatten.se/ , foto Helena Åhlund.



Om Mästaren

Trädgårdsdesigner Helena Åhlund har flera gånger uppmärksammats för sina utställningsträdgårdar. Men de flesta trädgårdar hon skapar är verkliga, privata paradis och bostadsrättsgårdar. Hon arbetar också med större projekt, nu senast parken och trädgården vid Gränsö slott.

Harmoni och sinnlighet är nyckelord för Helenas trädgårdsskapande och det gäller även hennes Mästarrabatt. Växterna spelar alltid huvudrollen. Varje art och sort väljs med stor omsorg och med känsla för vad den enskilda växten betyder för helheten. Växtens karaktär, bladfärg och bladform är minst lika viktigt som blomningen.

I Helenas trädgårdar går funktion och estetik hand i hand. En lyckad trädgård avspeglar ägarens själ, smak och sätt att leva, menar Helena. Vad som passar bäst är alltså högst individuellt.

Helena Åhlund är verksam i det egna företaget Trädgårdsmakaren. Hon medverkar också med text och bild i olika tidskrifter, har skrivit boken Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar (Natur & Kultur 2008) och har varit redaktör för Hem ljuva Hem trädgård."


(text i sin helhet hämtad från http://www.mastarrabatten.se/ )

2010/03/02

Hannu på Kinnekulle inspirerar.



Bild från Hannus hemsida (beskuren)

Hannu Sarenström, eller Hannu på Kinnekulle som många känner honom som är en mycket inspirerande man. Jag hoppas att han kommer till en stad nära mig i sommar så att jag kan gå och lyssna på hans föredrag. Så länge hittar jag massor av matnyttiga saker på hans blogg och hemsida.

2010/03/01

En första strukturskiss. "Fröknegården"



Jag har under några veckor samlat lite tankar och inspiration och gjort enklare skisser. Jag har också, som jag skrivit om i senaste inlägget, träffat familjen för ett första möte. Den senaste veckan har jag använt lite av tidigare skisser och gjort vissa ändringar efter dom visioner och önskemål som kom fram vid mötet. Jag har skickat en skiss till husets ägare och kommer att följa upp det i veckan.

Denna skiss skickades till kunderna i går.



Det är lite svårt att uppskatta måtten från den ofullständiga ritning från kommunen jag har fått av familjen. När snön är borta (den är på god väg tack och lov!) skall jag åka dit och mäta lite mer noga så att jag kan uppskatta måtten lite bättre. Som sagt så är det framsidan först och främst som skall prioriteras så baksidan är väldigt skissad än så länge. Framsidan kommer att domineras av en lavendelrundel med en flaggstång. Det är huvudstrukturen det kommer att arbetas på först för att få grunderna var rabatter, träd, större buskar, insynskydd, spaljéer, stenanläggning, grusgångar, parkering, murar etc skall vara och hur dom skall fungera. Vilken funktion skall trädgården fylla, vilka skall använda den, vilken tid och känsla skall den förmedla. Familjen vill gärna att trädgården skall framhäva huset samtidigt som den skall var ett blickfång. Innan jag träffade kunderna hade jag i tanken att det skulle finnas en grind/ingång mitt framför huset i en förlängning från flaggstången och ut mot vägen (nedre kant på ritning ovan)

Kundernas önskemål var dock att ingången skall vara från parkeringen och att med så många spaljéer så kan det ta för mycket uppmärksamhet från huset. Kloka tankar som jag i skissen ovan har ändrat på och tagit bort gången hitom rundeln.

Detta med att rita och planera trädgårdar är hur kul som helst och jag hoppas och tror att det kan bli riktigt bra då huset i sig "kräver" en strukturerad trädgård som tillhör tidsandan och det bör respekteras för bästa resultat. Detta jobb vill jag fortsätta med och utöka och min tanke är att gå någon distansutbildning för att också få en mer formell utbildning och för att lära mig mer om ev. fallgropar och tips för att jobba smartare.

Återkommer med uppdateringar efter hand

Ha dé gott

Jens