2010/09/28

Trädgårdens element - Sten



"Hjärta av sten" säger man om någon är en känslokall person. För mig har stenar i alla former en annan betydelse än att vara känslokall och likgiltig. För mig är stenar organiska, levande och otroligt viktiga i en trädgård. Utan stenar i någon form är en trädgård en del fattigare i receptet hur bra en trädgård uppfattas. Som bakgrund är stenarnas gråa nyanser oöverträffade i fråga om att framhäva växternas grönska och färg. Ljungen hade drunknat i en grön bakgrund eller i en perennrabatt där andra starkare färger hade dominerat över den svala pastellrosa tonen. Eller den tidiga violen på våren hade kanske gått obemärkt förbi om den inte hittat sin plats vid foten av trappan där stenens absorberande värmeförmåga även skapar en miljö som ger förbättrat mikroklimat.

Orörda stenar blir med åren också en canvas där mossan får måla motiv som kan ge stenen en helt egen och självklar plats som huvudperson i rabatten eller i trädgården. Stenmurarna slingrar sig som konstverk i den svenska naturen i min mening. Det finns en kurs man kan läsa på högskolan här i Kristianstad hur man restaurerar och bevarar stenmurar som jag oerhört gärna skulle vilja läsa, om tiden bara hade funnits. Konsten att göra stenmurar på ett hållbart och vackert sätt är ett hantverk jag hade varit stolt över att kunna.


Sten kan ju även ge möjlighet till lek, att sitta på eller luta ryggen emot, att gå på, att känna på. För mig, och jag tror många andra, så ger även stenen en känsla av trygghet och stabilitet, något som varar och som man kan ha ett okomplicerat förhållningssätt till.


Jag brukar alltid säga till vänner eller dom kunder jag träffar att vara rädda om befintliga träd och stenar. Finns det inte som ett element i den befintliga trädgården tycker jag att man fraktar dit dom och placerar dom med omsorg på bästa plats. I dom trädgårdar jag skissar på finns allltid större naturstenar med på ett eller annat sätt. Som markbeläggning är kullersten eller natursten, som på parkeringsplatsen vid Glimmingehus, (bilden ovan) min favorit. Vid glimmingehus har man dessutom använt något större stenar än normalt vilket jag tyckte var otroligt vackert. Kontrasten med dom intilliggande, böljande sädesfälten ger en fantastisk effekt.
Man skall dock vara försiktig med att blanda natursten och sprängsten vilket jag tycker är svårt att kombinera på ett bra sätt. Sprängstenens vassa hörn och kanter kan ge fin effekt när den enbart används som i Mandelmanns anlagda bäck på bilden ovan.

Större stenar tillsammans med t ex Iris och prydnadsgräs skapar en enkelhet som ofta räcker och ger en givande del av trädgården under hela året och halva skönheten med bäcken, är stenarnas rundade former och den själfyllda mossan som växer på dom.

Var rädda om dom större stenar ni har i Er trädgård, lyft fram dom i rampljuset. Saknar ni stenar, kontakta någon bonde ni känner och be honom köra hem ett par till er, ni ångrar er inte!

2010/09/23

Trädgårdens element - Vatten



Det har gjorts undersökningar om vad det är i offentliga parker och grönområden som gör att man upplever platsen tilltalande och attraktiv. Ett av svaren man har funnit är att inslag av vatten är en av dom viktigaste inslagen i receptet. Hur det sedan införs i miljön tror jag har mindre betydelse men att det i någon form finns representerad både i offentliga parker och även i din privata trädgård kan göra att känslan för platsen förändras radikalt. Har man utrymme, tid och ett brinnande intresse är en större damm något som många anser vara den ultimata drömmen att ha i sin trädgård. Dock kräver det extra arbete för att hålla den i schack och se till att inte får för mycket näring osv. Men lägger man ner den extra tiden det krävs, har man ett inslag i trädgården som garanterat ger ett välbefinnande som suddar bort värken och minnena av det extra arbetspåslaget.




Tänk att ha en egen ek i kanten av en näckrosdamm, sitta där under och sluta ögonen och låta sinnena ta in ljuden och lukterna. Alla har ju inte den förmånen av att bo enskilt och avskilt från störande ljud och bor man vid en mindre eller större väg i närheten av sin trädgård kan ett litet vattenporl från en liten bäck eller fontän inte trolla bort ljuden helt, men i många fall dämpa ljudbilden och gör den något lugnare.



Ljudet av porlande vatten tycker jag är den största nyttan med att ha elementet vatten i sin trädgård men även det visuella kan ge starka intryck. Att ha ett litet fågelbad kan göra underverk med den spegling och rörelse vattnet kan skapa. Större stillastående vatten ger också ett lugnt intryck och spänning då det ofta blir en mörk färg om kärlet eller tråget har lite djup. Jag tycker grymt duktiga trädgårdsdesignern Hillevi Liljeström, (som har företaget Stocksund Garden Design och bloggen "Tankar från trädgårdgårdmästarn" ,) visar i intervjun i artikel från Allt om trädgård (klicka för länkning till artikel) att kanske tänka om när man till exempel anlägger en pool. Genom att ha en mörk botten får man poolen att lättare smälta in i en trädgård än den vanliga turkosa färgen och det ger ju också lite av känslan av att ha en egen liten spännande tjärn hemma i trädgården.



Vår son tar ett dopp i vår egna "lilla" pool vi har anlagt på baksidan! :)

2010/09/13

Höststädning i trädgården

Foto: Victoria Firmston

Det är mitten på september och jag funderar på vad som nu skall åtgärdas i trädgården inför nästa växtsäsong. Nu är en bra tid att ändra placeringar av dom perenner som kanske inte riktigt hittade sin rätta plats vid nyplantering, eller självsådda överlöpare som tar en chans att bosätta sig på fel ställe. Nu är bra tid att hitta den där balansen i rabatterna som lika delar erfarenhet och känsla kan ge till din trädgård. För min egen del, som är i början av en massiv inlärningsfas inom trädgård- och designområdet i stort, gäller det att inte sätta för mycket stelbenta ramar som känns alltför självklara. Jag tror jag gör mig själv en oerhört stor tjänst genom att tillåta mig att våga testa och experimentera och gå lite bananas i vår egen trädgård. Jag måste dock erkänna att jag redan börjar känna av dom gråa ramarna som obenhörligt börjar krympa min perception av vad som är och skall vara och som ger en design som riskerar att göra mig till en i mängden. Det som lockar mig mycket är att söka hitta ett eget uttryck som kan var ett bestående kännetecken för mig och mitt varumärke i framtiden. Det kan tänkas låta pretentiöst och övermodigt men jag måste nog ha den målbilden då jag som autodidakt i många sammanhang kommer att ifrågasättas och det gör att jag kanske måste vara lite bättre och sticka ut lite mer än kollegor som har en mer gedigen utbildning och erfarenhet.

Nåväl, jag inledde inlägget med att nämna att det nu är en bra tid att se över förändringar i trädgården. Större strukturella förändringar kan med stor fördel också göras under hösten. Den höga luftfuktigheten tillsammans med den normala ökningen av höstregn och att solens strålar inte är så starka gör att dom flesta växter mår bra av att flyttas vid den här tiden på året. Att dela på perenner i september är också en sysselsättning som inte bara sparar pengar det kan också vara nödvändigt för att en del växter skall återfå växtkraften. När en gammal planta börjar bli lite gles i mitten kan det vara en vink att det är dags att dela den och det är ofta det trassliga rotsystemet som hotar kväva växten.




En av dina största hjälpredor i trädgården under vinterhalvåret är löven.

Lite löv på gräsmattan kan klippas sönder med gräsklipparen och gör att det blir en bättre struktur och näring tillförs. Räfsa ihop högar och lägg under alla buskar och runt träd ni är rädda om som skydd för rotsystemet. Låt ett tunt lager ligga i rabatterna och mylla ner det till våren som näring och strukturförbättrare. I ett hörn av trädgården där det inte syns kan ni lägga en stor hög blandat med buskklipp och mindre grenar som ett skydd för dom underbara igelkottarna och andra kryp som är ett måste i trädgården.

Att mata fåglar under vintern hör till. Det finns mängder med olika varianter av fågelbord och automatiska matare. En variant är Granngårdens "Falsterbo" till vänster nedan.
(rek ca:pris 90 kr)



Den högra är en dyr rackare men med en fantastisk design från Eva Solo "Large".
(ca: 1299 kr!).

Använd även höst och vinter till att skissa på större strukturella förändringar och förändringar i designen. Under hösten och vintern är det lättare att se vad som behöver göras när inte allt det gröna "förblindar" och gömmer skavankerna. Man kan göra väldigt mycket själv men kör man fast och blir "hemmablind" kan man anlita en trädgårdsdesigner som kanske kan se er trädgård med helt andra ögon. Ofta kan någon annan se och bära fram saker som gör att trädgården lyfter bara genom ett kort hembesök.



(Psst! Det kommer ett litet reportage i en bilaga till Kristianstadsbladet den 22 september som heter "Kristianstad Open" där jag har har pratat lite mer om vad som man skall tänka på inför höst och vinter, men säg det inte till någon!:)

2010/09/03

Alnarp - Hälsoträdgårdar och Peter Gaunitz förlorade låda.



För ett år sedan började jag en utbildning på SLU i Alnarp (Lomma) inom Trädgårdsterapi. Då visste jag inte riktigt vad det var jag gav mig in på helt och hållet förutom den informationen jag fått genom dom artiklar jag hade läst och som hade fångat mitt intresse. Den introduktionskursen på distans gav mig mersmak att ta reda på mer om naturens och trädgårdens inverkan på vår fysiska och psykiska hälsa. Jag sökte därför in till en ny distanskurs denna hösten som heter "Hälsoträdgårdar". Denna kurs är mer inriktad på att planera och designa trädgårdar utifrån en speciell målgrupp. Fokus ligger på äldreboenden, skolor, eller t ex behandlingshem för personer med fysiska eller psykiska handikapp. Som ett led i utbildningen gjorde vi idag ett besök i Alnarps Rehabträdgård där min utbildning förra året var belägen till större delen. Vi fick där prova på en aktivitet som brukar användas med dom deltagare som kommer dit genom att dom har drabbats av stress- och utmattningssyndrom. Efter en kort beskrivning av vad aktiviteten skulle gå ut på gjorde vi en kort avslappningsövning och gav oss ut i omgivningarna i direkt närhet till rehabträdgården.




Vi skulle först gå med vår handledare runt det stora området och se om vi kunde känna något ställe där vi trivdes mer, och skulle vilja stanna vid. Vi följdes åt tillbaka allihop och sedan gick var och en ut till den plats vi hade valt och där skulle vi sätta eller lägga oss ner och bara slappna av och ta in platsen. Området är stort och det finns mängder med sittplatser och olika trädgårdsrum att välja på. Inom Alnarpsmetoden använder man sig av en väl genomtänkt struktur av rehabträdgården som innefattar allt från en stor öppen äng och skogslund till mer intimare trädgårdsrum och växthus.





Den här viloplatsen av staplade vedträn (sitter ihop med långa träplugg!) är t ex en sådan avskild viloplats man kunde tänka sig att välja. En annan är platsen vid den lilla dammen som i bilden innan i inlägget. En annan deltagare i kursen valde att sätta sig på en gammal rottingstol i en äppellund.





Jag själv valde en plats som jag kände för direkt när jag kom dit redan tidigt på rundpromenaden. På stora delar av området i och kring Alnarpsparken finns en mängd provodlingar av olika frukträd, växter, blommor, örter och träd. Just denna provodling av olika träd i alléform skapade en naturlig tunnel som gav ett skyddande tak och väggar. I slutet av tunneln så öppnade sig en annan odling som låg i ljus. Solen lyste genom löven och skapade kontraster och färgskiftningar som jag är svag för. Jag tog med en stol och satte mig mitt i denna plats och kände ett underbart lugn. Jag har alltid sedan jag varit liten älskat platser som denna, ombonade med "väggar" och "tak", kontraster mellan mörkt och ljust som skapar lite mystik när man sitter mitt i det och inte alltid ser vad som finns utanför eller bakom nästa krök.





Vid återsamling 20 minuter senare var jag, liksom dom flesta andra kursdeltagarna, förvånansvärt energifull och pigg. Det var många som valde platser som byggde på eller gav minnen av framförallt barndomen och många hade snabbt gått ner i varv och kunnat slappna av. Vi fick sedan efter en kort pratstund på nytt gå ut och välja plats att ta plats vid, samma eller någon ny plats, det var upp till oss. Det var ingen av deltagarna som återigen valde samma plats. Dom flesta kände att dom ville byta av olika anledningar, så även jag. Vår handledare påpekade detta och menar att det är oerhört viktigt att trädgårdar som används i rehabilitering- eller habiliteringssyfte är omväxlande och varierande. Den plats man ena stunden väljer att stanna i och som just då fyller ett syfte eller framkallar känslor och sinnestämningar redan 15 minuter senare inte alls framkallar eller lockar fram det samma. Detta är något som man bör tänka på i hälsoträdgårdar att det finns många olika rum med olika uttryck och innehåll som man kan vända sig till. Platser som man kan använda vid olika sinnestillstånd och tillfällen.
Vid andra tillfället vi skulle hitta en plats valde jag istället att inte stanna vid en speciell plats utan vandra runt i ytterkanten av området. Jag hittade då ett ställe som förmodligen har varit någon form av provodling av olika perenner eller liknande. I den här odlingen, som var förvuxen med gräs, vilda växter och ogräs, hittade jag denna rostiga plåtlåda (bilden nedan). Den var vacker med sin patina och rostiga färg men den hade också ett namn skrivet på ena sidan som en del av er säkert känner igen. En bloggare som har Alnarp som sin arbetsplats och som här har råkat "tappa bort" något som tidigare tillhört honom.





Hade jag varit dig Peter hade jag tagit hem lådan och ställt i trädgården som ett konstverk. Om du inte vet var den finns hör av dig!