2010/10/27

Trädgårdens element - Grönska

































Jag har varit inne på det gröna i tidigare inlägg, och faktum är att i en överväldigande majoritet av de bilder jag har laddat ner i min inspirationsbank på datorn så finns det enbart grönska med i olika bladformer och gröna nyanser.
Bilden här ovan är tagen på våren utanför tomtgränsen till mitt föräldrahem Skogstorpet.
Just denna skira, ljusa grönska på våren när bokarna slår ut, är bland det vackraste som finns.
Att sitta under dessa mäktiga träd och betrakta omgivningarna i motsols-ljuset ger ett enormt serotoninpåslag som sänker pulsen och får sinnena att checka in på retreat. Att det gröna dessutom kommer i alla tänkbara nyanser och bladformer ger en oändlig variation av möjligheter till att skapa en perfekt struktur och grund till din trädgård och till ditt eget skapande med färger.

Några av de mest karaktärsfulla grönskande växtfamiljerna i trädgården, och inte minst i det vilda, är gräs och ormbunkar. Två lättskötta och vackra växter som klarar sig helt på egen hand men som likaväl kan agera bakgrund till de flesta blommor och andra element som finns med i rabatten. Att gräset dessutom har förmågan att bölja och vackert rassla i vinden ger ytterligare dimensioner och skapar nyttig spontan uppmärksamhet till alla av våra sinnen. Det finns en plats för prydnadsgräset oavsett i vilken form av trädgårdskaraktär.

Ormbunken ger en känsla av något magiskt och lite mystiskt för mig. Jag tror det har att göra med att den i naturen har sin plats på lite mörka fuktiga ställen där det ofta är lite "John Bauer"- natur. Samtidigt är jag oerhört fascinerad av bladens form och tycker dom är otroligt vackra. Alltifrån knopparna som kommer på våren, och när dom sen hukande sakta rullas upp, till dom vackra utslagna plymerna så är den alltigenom en stor favorit som jag även den ser som en självklarhet i trädgården.

Det städsegröna känns nästan uttjatat att skriva om, men det är omöjligt att utelämna dessa då det känns så otroligt viktigt för en trädgård som skall vara levande året runt. Jag har fortfarande lite svårt för barrväxterna även om jag genom uppstammning och formklippning tycker mig ha hittat en plats för dessa välgörare också. Det går ju inte att bortse från det liv som dom också ger under vintermånaderna. När allt annat är tvingat att pausa lyser dom outröttligt vidare. Formerna man kan skapa är guld värda och fler borde ta hand om dessa ofta bespottade växter istället för att jämna dom vid fotknölarna!

En annan absolut favorit är Funkia (hosta). som kommer i alla underbara bladformer och nyanser. När väl en planta har etablerat sig och fått ett omfång är det få växter som kan mäta sig med dess olika förtjänster. Att dom också blommar, om än ofta relativt oanseligt, gör ju inte saken sämre. Om jag är lite tveksam till vad jag skall plantera i en rabatt där det saknas något så blir det väldigt ofta en funkia som får fylla ut. Dom i regel väldigt stora bladen skapar ett lugn i rabatter och ger en estrad för andra blommor att spela ut hela sitt register. Planterar du funkia där olika tulpaner eller andra lökväxter finns så täcker dess stora bladverk lökarnas mindre varaktiga blad när dom vissnar ner, men dess blommor fortfarande står kvar ett bra tag till. Dessutom växer inget ogräs under dess bladverk på grund av bristen på ljus.

Det är väldigt ofta det gröna lyfts fram som en av trädgårdens allra viktigaste element, inte minst i många av bloggarna jag följer. Några av mina bloggfavoriter tycker jag har en grön bas i sina trädgårdar som jag attraheras av och som ger spännande och vackra trädgårdar. Nedan kommer lite bilder från dessa underbara trädgårdar som är hämtade från deras bloggar. Klicka på bloggnamnen för att titta närmare på dessa fina trädgårdar och deras inspirerande bloggar!

"Trädgårdsflow"                                                             "Bakom häcken"



Men grönskans främsta uppgift och nytta får man väl ändå säga är dess förmåga att framhäva blommornas färger och former. En alltigenom helt grön trädgård hade inte varit något spännande i längden. Det behövs färg för att skapa det som hänför och får oss att ibland tappa andan...men det gröna gör nästan allt arbete på egen hand.

2010/10/23

Trädgårdsskiss - Ny fram- och baksida till kedjehus med liten trädgård

Jag har lämnat ett första förslag till en kund som vill förnya sin fram- och baksida på trädgården i sitt kedjehus. Huset delar av fram och baksida utan någon extern passage mellan delarna. Entrésidan har en smal remsa med anlagd trädgård som är relativt knepig att plantera eftersom den ligger i nordväst. Men antalet soltimmar som ändå blir, gör att jag hoppas att det skall gå att variera växtvalet någorlunda ändå även om skuggtåliga växter kommer att dominera. Baksidan gränsar till ett skogsområde där marken sluttar kraftigt direkt efter tomtgränsen ner i en svacka. Även om slänten inte tillhör tomten så tror jag man kan utnyttja den lite till att "sy ihop" det vilda med trädgården.

Mellan en vinkel på bodelen och garaget bildas det en innergård som kommer att vara väl skyddad men samtidigt på vissa ställen utsatt för solens strålar på ett sätt som gör det svårhanterat. Kunden önskar även ett par sittplatser.

Än så länge har jag bara utgått från foton och kundens egna beskrivningar men ett hembesök är nu planerat för att revidera förslaget och gå vidare. Det är alltid svårt att enbart utgå från fotografier och muntliga beskrivningar då skalor och olika tings förhållande till varandra är nästintill omöjligt att uppskatta helt korrekt.

Men förslaget blev väl mottaget och ett hembesök är inbokat där förändringar och vidare växtförslag kommer att diskuteras. Det skall bli spännande att få se fastigheten och trädgården i verkligheten!

2010/10/13

Fröknegård - uppdatering trädgårdsritning

För cirka ett år sedan kontaktade jag Anna & Kenneth via Annas blogg "Fixarbloggen" på nätupplagan av Kristianstadsbladet. Hon efterlyste någon som kunde hjälpa till med att designa och planera deras trädgård. Eftersom jag även vill prova på att jobba med trädgårdsdesign inom mitt egna företag så nappade jag på erbjudandet för att skaffa mig nyttig erfarenhet inför framtiden.

Huset som ligger i norra delarna av Kristianstad är en gammal bondgård som nu ligger inbakad mellan egnahems-kvarter och HSB-fastigheter. Önskemålet från familjen var en klassisk "officiell" framsida med sekelskifteskaraktär och en mer intim, funktionell och privat baksida. Steg 1 var att få huset renoverat, vilket nu är på upploppet, och sedan under slutdelen av 2010 även hinna med att anlägga trädgården på framsidan. Nedan är ett par av dom skisser jag överlämnade på projektet.


Efter ett par veckor av lite strul mellan olika markentreprenörer så kommer man förmodligen nu under helgen att starta planteringsarbetet av rabatterna. Längs med och runt huset kommer det att läggas singel och även i rundeln på framsidan där den självklara flaggstången kommer att stå. (se bilder nedan). Det som var lite roligt var att när Anna och Kenneth gick och mätte var dom skulle sätta flaggstången och bestämde sig för placering och började gräva, hittade ett gammalt fundament för en gammal flaggstång som tidigare stått på exakt samma ställe!

Dom rundade rabatterna kommer att kantas av lavendel som är en av Annas favoritväxter. Annas egna önskemål av växtval har, tillsammans med Östra Sönnarslövs Växtvaruhus rekommendationer, resulterat i en ca: 10 meter lång rabatt som sedan upprepas ca: 5 gånger planteringsmässigt i rabatterna runt hela framsidan. Jag återkommer med växtlista efter plantering, vilken jag hoppas kunna vara med och ta lite bilder på!

Bilden ovan till vänster visar en av tre vackra grindar som har installerats som matchar det vita trästaketet, och som verkligen ger en tidsenlig känsla. Anläggningen av trädgården på baksidan, som skymtar, kommer förmodligen att påbörjas under nästa år. Vid infarten till parkeringen (bild till höger ovan) kommer det att planteras syrenträd som en liten enkelsidig allé. Marktäckningen blir duk och singel. Här kommer det också att installeras belysning.

Här är en översiktsbild över halva framsidan med parkeringen i övre kant. Dom stora perennrabatterna kommer att löpa innanför staketet runt en gräsmatta som delas av av rundeln med flaggstång. Den maffiga och snygga stentrappan, till vänster i bild, har under renoveringen lyfts bort, rättats upp och lagts tillbaka igen då det var relativt stora sättningar som hade gjort overkan på trappan och även på grunden.

Det känns fantastiskt spännande och det skall bli riktigt roligt att se hur trädgården kommer att bli. Framför allt för Anna och hennes familj som har slitit oerhört hårt under detta året med renovering av huset och som nu börjar skönja slutet, men även för mig då det är mitt första projekt som ser ut att bli genomfört!

Men som sagt jag återkommer förmodligen efter helgen med ytterligare en uppdatering då planteringen planeras vara genomförd.

2010/10/10

Trädgårdens element - Färg



Jag gick först igenom bilderna på denna bloggen, sen fortsatte jag att plöja igenom mapparna med både mina egna foto och inspirationsbilder jag sparat på hårdisken från andra bloggar och sajter. Det slog mig då att jag verkligen kommer att ha svårt att skriva något subjektivt om färg som element i trädgården! Den gröna färgen är genomgående den totalt dominerande färgen alla kategorier. På dom få bilder jag har att visa upp med lite färg i är så är det den blå/lila delen av färgspektrat som fångat mitt intresse. Det är inget som är förvånande då jag alltid tyckt om den delen av färgskalan men att övriga färger skulle lysa med sin nästintill totala frånvaro är desto mer förvånande. Till mitt försvar skall sägas att jag inte har tagit så jättemånga trädgårdsfotografier men ändå, lite svårt känns det. Nåväl, min tydliga fascination för det gröna tänker jag återkomma till i ett senare inlägg om trädgårdens element. Nu till färgerna...



Att använda sig av färger i trädgården tror jag för dom flesta är en av dom större anledningarna till att man har intresset för just trädgård. Att få leka med blommornas komposition, harmonisera, skapa kontraster, att skapa olika illusioner med olika egenskaper hos färgerna är en konstform på samma villkor som en konstnär har med pensel och canvas. Vissa färger är lättare för hjärnan att registrera vilket är till hjälp t ex för många synskadade. När konstnären Monet's syn blev allt sämre och sämre gick färgskalan i hans berömda trädgård i Giverny alltmer över i starka färger med gult och rött som bas. I hans tavlor syns denna nedgång i hans synförmåga releativt tydligt med åren. Jag tjatar mycket om Piet Oudolf och hans planteringar bl a här i Sölvesborg. Men jag kan ärligt säga att jag är totalt såld på hans sätt att använda färger. Bilden ovan från "De fyra årstidernas park" i Sölvesborg är den färgskalan som jag utan omsvep kan säga är min godaste kopp av the. Svala, lite pastellfärgade nyanser av lila/ lime/vitt/silvergrått är mumma för mitt öga. Det ger en harmonisk bild som ögat och min hjärna kan vila i. Inga starka färger som ibland kan helt dominera bort delar av en plantering så att vissa växter försvinner trots att dom finns mitt framför näsan.




Dock har även Piet inslag av starka färger i sina planteringar men det finns ändå någon slags dämpande effekt som gör att han kommer undan med det mesta, jag vet inte hur han fixar det men det blir bra oavsett hur han gör. Hans sätt att plantera i stora sjok kan vara grejen då det inte sticker ut så mycket från helheten utan det blir en lugnare färgpåslag för ögat när det blir ökad mängd. Samma sak fast tvärtom kan även inträffa när man planterar en större mängd av en blek, dämpad färg. Enskilda blommor skulle försvinna i större plantering men med ett stort antal av samma blomma ökar effekten markant och färgen blir starkare.

  
 I Skogstorpets trädgård är det en blandning av alla färger även om det lila/blåa/rosa/vita dominerar. Men i en torpaträdgård tycker jag jag att det kan få vara en blandning från hela färgspektrat, det hör liksom till, även om jag vet att min far inte är så förtjust i gult. Den uppfattningen delar jag med honom och nog faktiskt ännu starkare, jag kan inte med gula blommor alls(ok nästan alla då). Gult är något som jag inte klarar och jag tror mig veta att så är fallet med många, eller?

Riktigt starka röda färger kan vara väldigt svårt att hitta plats för i en trädgård också. Men så finns det alltid stora trädgårdsmästare och kunniga som på något sätt ändå får ihop kompositioner som egentligen inte skulle funka. Jag tror att mycket av denna kunskap kommer med åren och erfarenheten. Man lär sig av visheten och misstagen som leder dit.



En sak är tvärsäker, utan färgerna så skulle ens intresse för trädgården rätt snabbt ha avtagit. Det är med färgerna man skapar spänning och intresse, harmoni och kontraster. Men som sagt, undantag finns det gott om, man kan skapa magi med enbart vitt som i den fantastiska trädgården i Sissinghurst.

Bilden är tagen från boken ´´Trädgården på Sissinghurst - förvalta och förnya´´ av Tony Lord
Och som på bilden nedan från Skogstorpet så har jag svårt att hitta några fel trots att det är blommor från i stort sett hela färgpaletten. Så ibland funkar det och ibland...inte alls.


2010/10/04

Trädgårdens element - Träd




I mitt förra inlägg om sten, så nämnde jag att befintliga stenar och träd skall man vara ytterst försiktiga med att ta bort eller såga ner när man vill anlägga en ny trädgård eller förändra en befintlig. Jag vet inte om jag har nämnt det förrut men just träd är något som jag går igång på och dessa växter har ofta obegränsat av det som är viktigast för mig i en trädgård, dom har själ och känsla. Vissa träd kan bli upp emot 100 meter höga och andra har mer än 1000 år på nacken. (se inlägg hos slottsträdgårdsmästaren här). I alla tider har människan haft ett speciellt förhållande till träd. Förr i tiden trodde man bl a att man kunde bota olika barnsjukdomar om man drog barnen igenom olika hål eller klykor i speciella gamla träd. I den nordiska mytologin används en ask, "Yggdrasil", för att beskriva världsaxeln som gudarnas och människornas värld utgjorde. I bibeln hade två träd en central roll genom kunskapens och livets träd, och dessutom genom Adam & Evas liv och leverne när man smaskade i sig äpplet och därmed skapade det onda i världen.




Denna gammelek (bilden ovan) i Alnarpsparken är ett fantastiskt exempel på ett träd med otrolig livskraft, energi och själ. Ingen vet exakt hur gammal den är men den har förmodligen stått där långt innan slottet och parken anlades. Den svarta ovala cirkeln bakom den horisontella grenen i förgrunden är resterna av ytterligare en stor gren som tidigare har funnits där men som knäcktes en snörik vinterdag för länge sedan. Brottet är cirka 1 X 1.5 m i diameter vilket gör att ni kanske kan få en uppfattning hur stort och magnifikt trädet är!





Klotpil är ett av mina favoritträd med sitt täta lövverk av små smala blad. Det rundade växtsättet gör att det får en mjuk underbar form nästan som ett moln.





Denna Robinia (falsk acasia) ovan som finns här i Kristianstad har jag i något inlägg jag gjort tidigare på min andra blogg, http://skogstorpet.tradgardsblogg.se/ utnämnt till Kristianstad vackraste träd. Barken har grova djupa räfflor och klasarna av löv sitter utspridda som små molntussar på grenarna. Den svagt böjda stammen och proprotionerna på kronan är perfekt enligt mig. Hade jag haft detta träd i vår trädgård hade jag inte behövt några andra växter!




Den mängd många olika bladformer det finns gör också träden till ett oumbärligt element i trädgården. Tulpanträdets kraftiga och sparsmakade form är en stark kontrast till den skira japanska lönnens blad. Det finns ett träd för varje smak.

Trädens olika höjder gör att man kan skapa en ombonad känsla i sin trädgård med rätta proportioner och rumskänsla. Man kan skapa skuggspel och kontraster med ljuset genom lövverken och skapa en rumskänsla vid stigen med "tak" över huvudet som ovan med Katsuran. Val av träd som Katsura för ju även med sig lukten av kakor på hösten som en av trädets viktigaste egenskaper. Träd är visuella att se på men har ju väldigt ofta också lukter, blommor och färger, strukturer och linjer som ger en estetiskt oumbärlig roll i trädgården under hela året. Ullungrönnen vi har i vår trädgård har en mängd olika högtider under året men det är nu under hösten som den har sin främsta tid enligt mig.

Var rädd om era träd och tänk på att den som någonsin har planterat ett träd har inte levt förgäves!